Kakaós fonott kalács

Fonott kalács nem csak húsvétra

Nem is értem kalácsot miért csak húsvétkor csinálok, pedig igazán megérdemelné, hogy máskor is elővegyem a receptet :) A gluténmentesség mellett cukrot és laktózt sem tartalmaz. A párom szerint olyan mintha búzás lenne.

A cukor helyett eritritet használtam. Annyit változtattam, hogy a fehér részbe mazsolát tettem, és porélesztőt használtam, valamint xantán mixet tettem bele.

Hozzávalók:

  • 12 dkg Nutri free mix per Pane
  • 12 dkg Beiker
  • 12 dkg Schar mixB
  • 1 teáskanál utifűmaghéj
  • 1,2 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 csipet só
  • 1,8 dl laktózmentes tejszín (langyosítva)
  • 0,2 dl langyos tej
  • fél csomag Nutri free mix xantano

Kakaós tésztához:

  • 1 evőkanál holland kakópor
  • 1 evőkanál víz

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál laktózmentes tejszín

 

A vízbe beráztattam az utifűmaghéjat amíg kocsonyás nem lesz. Közben a 0.2 dl langyos tejbe felfuttattam az élesztőt. A többi hozzávalót egy tálba tettem, majd az élesztővel, és az utifűmaghéjjal, a langyos tejszínnel alaposan kidagasztottam. Ketté szedtem a tésztát, az egyik fehér részbe kevertem a mazsolát, a másikba a kakaót és a vizet. Mindkét tésztából  két-két 40 cm-es rudat sodortam és összefontam. Elvben négyes fonással, de nekem nem  sikerült túl jól :) Majd lekentem a tojássárgájával elkevert tejszínnel és egy órát hagytam kelni az ajtóra zárt konyhában. Majd még egyszer lekentem. Előmelegített 170-fokos sütőben 30 perc alatt sült meg.

 Az egész kalács szénhidráttartalma : 299,7 g

Köszönet Dobos Beának a receptért