Diós répatorta, citrusos, gyömbéres krémmel, glutén és cukormentesen, szénhidrát szegényen

Egy pofon egyszerű, de annál finomabb desszert, ami nem csak a húsvéti asztalra készülhet el. Glutén és cukormentessége mellett alacsony a ch tartalma is. Ir diétába is illeszthető.

Nagyon szeretjük a répatortát! Húsvétra készült, de mivel nálunk ez az ünnep is igen mozgalmas, ezért csak most tudom Nektek megmutatni! Viszont ünnep nélkül is érdemes megsütni, hamar készen van és pofon egyszerű :)

Tészta hozzávalói:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát (24-cm) kibéleljük sütőpapírral. A tésztához lereszeljük a répát, és összekeverjük a durvára darált dióval.Egy tálba kimérjük a liszteket hozzáadjuk a sütőport és a mézeskalács fűszer keveréket majd jól elkeverjük. A tojást habosra verjük, beleöntjük az olajat, a cukrot, majd a répás keveréket, és végül  összeforgatjuk a lisztes keverékkel is. A masszát a tortaformába tesszük, és megsütjük 180 fokon kb. 30-35 perc alatt. Tűpróbát csináljunk mindenképp, hogy megsült e. Amíg hagyjuk kihűlni készítsük el a krémet.

Krém hozzávalói:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml habtejszín
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér (nálam friss, lehet szárítottat is használni, csak ott mások az arányok)
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • 1/2  bio narancs reszelt héja és leve
  • 45 g Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu) (ízlés a citrusfélék savanyúságtól függ, hogy menni kell bele,érdemes megkóstolni a krémet)
  • tetejére ízlés szerint bármi mehet nálam 50 g darált dió került.

A hozzávalókat kemény habbá verjük. Ha már kihűlt a torta megkenjük vele. Legalább néhány órára hűtőbe tesszük, de ha egy éjszakát kibírunk akkor a legjobb :)

Én 12 szeletre vágtam, így 1 szelet ch tartalma: 12,3 gramm