Rákóczi túrós glutén, cukormentesen, csökkentett szénhidráttal

Egy újabb álmom vált valóra. Rákóczi túrós szénhidrátszegényen, cukor, glutén és laktóz nélkül, tejérzékenyek tejmenetesen is elkészíthetik. Nagyon finom :) IR diétába illeszthető.

Még soha nem ettem Rákóczi-túróst, ezért, még nem is sütöttem. Itt volt az ideje, kipróbálni.

Tészta hozzávalói:

Túrós rész hozzávalói:

Tojáshab hozzávalói:

További hozzávalók:

  • 80 g  házi cukormentes tepsiben sült sárgabarack lekvár (a lap lekenésére) 
  • 20 g házi cukormentes tepsiben sült sárgabarack lekvár (a hab közé) 

Tészta elkészítése:

Külön edényben összekeverjük a száraz és folyékony hozzávalókat, majd összeöntjük és egybegyúrjuk.
A tésztát 5 percig pihentetjük. Majd egy 25x25-ös (nekem csak 25*18-as tepsim volt) tepsit kibélelünk sütőpapírral és belenyomkodjuk a tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső funkción 20 percig sütjük.

Krém elkészítése:

Míg sül a tészta, elkészíthetjük a krémet. A liszt és édesítés kivételével mindent krémesre turmixolunk, majd a maradék alapanyagokat is hozzákeverjük.
Amikor letelt a tészta elősütési ideje, kivesszük a sütőből, megkenjük a lekvárral, majd rákenjük a túrós tölteléket. Ismét visszarakjuk a sütőbe és változatlan hőfokon (180 fok) további 15 percig sütjük.

Hab elkészítése:

A tojásfehérjét csipet sóval és az édesítővel keményre felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.Amikor letelik az újabb 15 perc sütési idő, kivesszük a süteményt és a tetejére habzsákból nyomjuk a tojáshabot, majd újabb 15 percig sütjük, változatlan hőfokon.

Amikor elkészült elzárjuk a sütőt, de nem vesszük ki hanem 15 percig pihentetjük nyitott sütőajtónál, hogy ne essen össze a hab a tetején.
Amikor kihűlt a sütemény, a habrácsok között 2 evőkanák baracklekvárt elosztunk.

12 szeletre vágtam így 1 szelet szénhidráttartalma: 8,6 gramm

Eredeti recept